Gode råd 2. bemærk Der er 3 sider her

En ny hvalp i huset - del 5 - Hvalpeindkald

Af Ea Holmquist, Tilknyttet ekspert i OLIVER'S

I den seneste artikel i vores serie om hvalpetræning beskrev vi, hvordan man kan få sin hvalp til at gå pænt på lufteturen uden at trække i snoren. Men et liv for enden af en snor er et kedeligt liv for en hund. Så vidt det overhovedet er muligt skal den også have mulighed for at løbe frit omkring, men det kræver naturligvis, at den kommer hen til føreren, når man kalder på den. Hvordan man kan få et hurtigt og sikkert indkald handler denne artikel om.

Inden man overvejer at slippe sin hund løs udenfor haven, skal den lære at komme villigt hen til føreren, når der bliver kaldt. Også selvom hunden er optaget af noget mere spændende så som at lege med andre hunde. Erfaringen viser, at alt for mange hundeførere ikke har fuld kontrol over deres hund med det resultat, at den må leve hele sit liv for enden af en line uden mulighed for at udforske verden. Lad mig understrege med det samme: hunde må kun løbe løs de steder, hvor det er tilladt, og hvor de ikke kan genere mennesker eller andre dyr. Men langt de fleste kan finde sådan et sted, hvis de vel at mærke har styr på deres hund. Og det er faktisk ikke så vanskeligt at lære hunden at komme, hvis man griber det rigtigt an. Dog er der visse racer, som man generelt ikke bør slippe løs uden for specielle, indhegnede områder – for eksempel mynderacerne og visse andre jagthunderacer. Man skal også udvise stor påpasselighed og ikke slippe hunde, som er agressive over for dyr eller mennesker.

Respekter altid ”Hunde i snor”-skilte. Uanset hvor velopdragen ens hund normalt er, kan jagtinstinktet nemt træde frem, hvis hunden får fært af et stykke vildt. Desværre skambides mange dyr hvert eneste år af løse hunde, så tag altid først og fremmest hensyn til andre dyr, uanset hvor lydig du mener, din hund normalt er.

Forholdet til hvalpen skal bygges op
Inden du kan gøre dig forhåbninger om, at din hvalp/hund vil komme hen til dig, når du kalder på den, er det nødvendigt, at du har opbygget så tætte relationer til den, at du er det bedste i verden for den. Den kan simpelthen ikke lade være med at løbe hen til dig, når du kalder!

De gode relationer mellem hund og ejer kommer ikke af sig selv. Man må arbejde for at vinde hundens tillid og respekt. Nogle tror fejlagtigt, at det er nok at fodre hunden og gå en tur med den en eller to gange om dagen, og så ellers klappe den lidt indimellem. Men sådan hænger det ikke sammen. For at hunden skal respektere en som en værdig flokleder, som den vil følge i tykt og tyndt, skal du også sørge for, at hundens øvrige behov er dækket. Den skal aktiveres mentalt og være et ligeværdigt medlem af familien med tætte sociale bånd.

Det gode forhold mellem hunden og føreren opbygges blandt andet ved at føreren laver forskellige øvelser og aktiviteter med hunden. Stiller den forskellige opgaver, som den skal løse. Øvelserne kan være mange – ligefra at lære den at bruge sin unikke næse til for eksempel sporsøg, til at lære den at hente avisen, eller alle mulige andre tricks og lydighedsøvelser. Som jeg vil komme ind på i senere artikler i denne lille serie om hvalpe, er det uhyre vigtigt, at både hvalpe og voksne hunde bliver aktiveret mentalt og ikke kun får mulighed for at motionere fysisk. Samtidig med, at mentale aktiviteter giver hunden et godt og indholdsrigt liv, er det også det, der gør, at vi får knyttet tætte og ubrydelige bånd til vores hund.

Det siger sig selv, at en hvalp eller for den sags skyld en voksen hund skal være velstimuleret og i harmoni med sig selv, hvis den skal have lyst til at komme hen til dig, når du kalder på den. Den skal også vide, at der er noget rigtig dejligt i vente. En hund, som kun bliver sluppet løs i weekenderne, vil have så meget indestængt energi, at den næppe vil være interesseret i at afbryde sin nyfundne frihed for at komme hen til dig! En hvalp, som kun sjældent får lov til at lege med andre hvalpe, vil heller ikke være motiveret for at afbryde den sjove leg! En hvalp, som er understimuleret i hverdagen, vil også have så stort behov for at udforske verden, når den endelig får lov til at opleve noget nyt, at den ”lukker ørerne”. Så der er pr. automatik dømt fiasko, hvis du ikke sørger for, at alle din hvalps behov er dækket, inden du med rimelighed kan forvente, at den vil komme, når du kalder.

Begynd træningen som hvalp
Man skal begynde træningen i indkald, allerede når man har fået hvalpen hjem. På det tidspunkt er den meget modtagelig for at lære nye ting, og du er dens trygge holdepunkt. Hver gang hvalpen skal have mad eller noget andet lækkert, kalder du på den med glad, lys stemme og roser den, når den kommer hen til dig. Brug præcis samme kommando hver eneste gang, du kalder på hvalpen, og i samme tonefald – for eksempel hvalpens navn - så den lærer at forbinde din kommando med, at der sker noget behageligt for den. Kald også på den både inde og i haven, mens den er i gang med noget spændende, ros den og giv den en godbid. Meget hurtigt lærer hvalpen at forbinde din kalden med noget dejligt og behageligt. Det er bedst at vælge en virkelig lækker godbid (ost, frikadelle, pølse el. lign.), som du udelukkende bruger, når du kalder på hvalpen.

Det er her vigtigt at nævne, at hunde ikke forstår lange, komplicerede sætninger. De kommunikerer indbyrdes med kropssprog og mimik, men de er fantastiske til at tilpasse sig vores sprog, som jo primært er verbalt, hvis vi knytter præcis den samme kommando givet i præcis samme tonefald til hver enkelt øvelse, vi ønsker at vores hund skal udføre. For eksempel kan indkaldskommandoen være hundens navn plus eventuelt ”Kom”. Sig ikke ”Kom-så-herhen-til-mig-for-nu-skal-du-have-en-godbid” eller lignende. Husk korte, præcise kommandoord sagt i en lys og venlig tone. Men glem aldrig, at dit kropssprog og mimik skal passe til den verbale kommando, du giver hunden. Det nytter ikke, at du forsøger at give hvalpen en venlig, verbal kommando, hvis dit kropssprog signalerer, at du faktisk er vred eller irriteret på hvalpen – den læser nemlig først og fremmest dit kropssprog. Eller hvis du med dit kropssprog uforvarende sender truende og afstandsøgende signaler til din hund. Og så lige en ting mere. Råb ikke af hvalpen. Den hører ganske udmærket – faktisk bedre end mennesker – så tal altid pænt til den!

Ulvemor forsvinder
Så snart hvalpen er faldet til i sit nye hjem og har lært dig at kende, kan du begynde at starte indkaldstræningen andre steder. Men husk kun at lade hvalpen løbe løs et sted, hvor den ikke kan komme til skade. I naturen gælder det om at følge med, når moderen kalder - ellers er den lille hvalp prisgivet. Derfor vil man se ulvemor kalde og derefter forsvinde. Ulveunger har således pr. instinkt lært at respektere moderens kalden, fra de var ganske små, og denne adfærd er vores hunde også født med. Så når hvalpen er et lille stykke fra dig, kalder du på den med lys, glad stemme og løber væk fra den med ryggen til den, mens du bliver ved med at kalde. Når hvalpen reagerer, sætter du dig på hug – stadig med ryggen til den. Ros den overstrømmende og giv den en uimodståeligt lækker godbid, når den kommer hen til dig. Gem dig eventuelt bag en busk, et træ eller lignende, så hvalpen lærer, at den skal holde øje med dig, hvis den ikke skal forlades alene i verden. Du skal undgå at virke truende og afstandsskabende overfor hvalpen – derfor skal du sætte dig på hug med ryggen til hvalpen, når du kalder på den.

Skæld aldrig hvalpen eller den voksne hund ud og løb heller ikke efter den, hvis den ikke kommer med det samme. Så er du i hvert fald sikker på, at den ikke kommer næste gang, du kalder. For hvorfor skal jeg komme hen til en fører, som skælder mig ud? Nogle gør endda den fejl, at de skælder hunden ud, når den endelig kommer helt hen til føreren, efter at de måske har kaldt på den mange gange. Men hvad opfatter hunden? Den opfatter, at den får skæld ud for at komme, og så kommer den da ikke, næste gang du kalder på den! Sørg i stedet for at være mere interessant næste gang. Hvalpen skal ikke komme hen til dig af frygt, men af glæde.

Husk også at kalde på hunden, hvorefter du roser den og giver den en godbid og giver den fri igen. Hvis du kun kalder på den, hver gang den skal i snor, taber den lynhurtigt lysten til at komme hen til dig. Lav derfor mange indkald, hvor hunden får sin belønning og derefter får lov til at løbe igen, og kun få, hvor du giver den line på.

Det kan ikke understreges nok, at indkaldstræning i starten skal foregå steder, hvor der ikke er forstyrrelser som for eksempel andre hunde, spændende dufte eller lignende. Først i takt med, at hvalpen bliver mere og mere sikker i indkaldet kan du ganske gradvist begynde at øge graden af forstyrrelser.

Hvis hvalpen er optaget af noget ekstremt spændende, for eksempel af at lege med andre hvalpe, eller hvis den er fascineret af en spændende duft, kan det være meget svært at få kontakt med den. Du kalder inciterende og løber væk fra den, men ingenting sker! Det er ikke et tegn på, at din hvalp er ulydig, men den er så optaget af legen eller duften, at den simpelthen ikke hører dig. Og forstyrrelsen (de andre hvalpe eller duften) overstiger det træningsniveau, din hvalp er nået til. Gå i sådan en situation så tæt på hvalpen, at du kan få dens opmærksomhed og løb derefter væk fra den igen, mens du kalder på den. Så reagerer den som regel. Husk at belønne hvalpen med en lækker godbid hver eneste gang den kommer, når du kalder, og fortsæt med at træne på steder, hvor der er færre forstyrrelser.

Hjælper
Hvis du har en hjælper, kan du indimellem lade ham eller hende holde hunden i halsbåndet. Start med at give hunden en godbid, så den ved, hvad der venter, når den kommer hen til dig. Løb væk fra hunden, mens du kalder på den med inciterende, glad og lys stemme. Langt de fleste hvalpe vil på dette tidspunkt være helt vilde efter at løbe efter føreren, for det ”tænder” den, at far eller mor kalder og løber væk, uden at den umiddelbart kan løbe med. Samtidig med at du sætter dig på hug med ryggen til hvalpen og kalder på den, slipper hjælperen den, og når den kommer helt hen til dig, roser du den overstrømmende, sætter en finger i dens halsbånd og giver den først derefter en godbid. Hvis du ikke har en finger i halsbåndet, risikerer du, at hvalpen snupper godbidden og smutter igen.

Har du set vores kategori i shoppen med alt hvad du skal bruge til at forkæle og motivere hvalpen?

Har du læst vores andre artikler i serien:

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Nyeste kommentarer

13.09 | 13:54

Hej har du nogen planlagte kuld på vej?

19.07 | 21:02

Hei! Har nå søkt «overalt» i to år etter min nye BC-venn…. uten hell...

13.06 | 11:50

Hej Rita - sikke en køn hundepige og hun ser så dejligt ud, så roli...

19.05 | 07:02

Hej Ramon. Har du et tlf nr jeg kan kontakte dig på? el du kan kontakte ...