Gode råd 2. bemærk Der er 3 sider her

Fyrværkeri

Fyrværkeri – et mareridt for mange hunde

Af Ea Holmquist, Tilknyttet ekspert i OLIVER'S

Mange mennesker elsker dem og har dem som fast tradition hvert eneste år. De imponerende nytårsraketter, som vi hvert eneste år skyder Nytåret ind med.

Det har desværre den negative sidegevinst, at i tusindvis af hunde (og i øvrigt også andre dyr) får et traume for livet. Et traume, som nogle hunde mere eller mindre lærer at leve med, men som andre desværre aldrig nogensinde overvinder.

Heldigvis for vores firbenede venner er knaldfyrværkeri blevet totalt forbudt, og det er kun tilladt at sælge – godkendt og dermed lovligt – andet fyrværkeri i perioden 1. til 31. december. Det lovlige fyrværkeri er for eksempel raketter, bordbomber, knaldpropper og stjernekastere. Fyrværkeriet må kun fyres af mellem 1. december og 5. januar.

Set med vores hundes øjne er det en klar forbedring i forhold til dengang, hvor man måtte anvende fyrværkeri – herunder også kanonslag og andre former for knaldfyrværkeri – året rundt. Alligevel er der hvert eneste år børn, unge og voksne, som bryder loven, og allerede fra oktober kan man opleve, at ubetænksomme mennesker i tide og utide fyrer især voldsomt larmende – ulovlige - kanonslag af.

Et kæmpeproblem
Den anerkendte instruktør og adfærdsbehandler Irene Jarnved har gennem årene behandlet rigtig mange hunde, som er blevet skræmte af fyrværkeri.

”Det er et kæmpeproblem hvert eneste år. Der er virkelig mange hunde, som bliver meget bange, og det synes jeg, er frustrerende”, siger hun til PET LIFE. ”Ved hjælp af træning kan vi lappeløse på nogle af hundene, så de får det bedre, men de færreste kan helbredes helt”.

Dengang det stadig var tilladt at anvende fyrværkeri året rundt, arrangerede Irene Jarnved kurser, hvor hun som forebyggelse gradvist trænede hundene op til ikke at være bange for fyrværkeri. Som i alle andre forhold er det nemlig også her langt bedre at forebygge end at helbrede. Men efter den nye lovgivning må heller ikke hun fyre nytårsskyts af udenfor den lovlige periode, så hun har været nødt til at droppe kurserne.

Lydtræning fra hvalpestadiet
Irene Jarnved anbefaler, at alle hundeejere som en selvfølge træner deres hunde til at kunne tåle forskellige lyde. Nøjagtig som man træner indkald og andre hverdagsøvelser, og allerhelst fra de er små hvalpe.

”Jeg kender ingen hunde, som bliver forskrækkede, når vækkeuret ringer om morgenen. Det er ellers en skræmmende lyd, men den er en naturlig del af vores og hundenes hverdag, så den lyd reagerer de ikke på”, pointerer hun og fortsætter:

”På samme måde kan man lære hvalpene fra de er små, at det ikke er farligt, at vi skramler med ting, for eksempel taber grydelåg og nøglebundter på gulvet, eller når vi smækker en ovnlåge i”.

Hun understreger, at ejerens reaktion på pludselige, ”farlige” lyde er altafgørende. Det er vigtigt, at man ikke værdiger hunden et blik – nøjagtig som når vækkeuret ringer. Det skal være den naturligste ting i verden for os.

CD med lyde af fyrværkeri, torden og skud
Man kan også selv gradvist vænne sin hund til lyden af fyrværkeri, skud og torden. Det optimale er at bruge rigtigt fyrværkeri, fastslår Irene Jarnved, men det er en langvarig proces, som tager flere måneder, og fyrværkeri må som nævnt kun skydes af i perioden 1. december til 5. januar. I stedet kan man hos Forlaget Trofast, Dansk Kennel Klub og en række dyrlæger købe CD’en Sounds Scary. CD’en består af fyrværkerilyde, torden og skud, og der medfølger en udførlig vejledning til, hvordan den skal anvendes. En del opdrættere bruger CD’en som en naturlig del af socialiseringsfasen allerede fra hvalpene er seks uger gamle. Det tager lang tid at vænne en hund til lydene, så den ignorerer dem, når det for alvor går løs, så hvis du vil have effekt af CD’en allerede til denne Nytårsaften, er det på høje tid at komme i gang.

Irene Jarnved har lært sine egne hunde en lyd, hun siger med munden, som de forbinder med noget helt vildt sjovt (som ved klikkertræning). Irenes hunde er trænet til jagt, og den specielle lyd bruger hun normalt kun, når ”der falder en fugl ned”. En dag, da hun var ude at gå tur med hundene, lød der uventet et kæmpe-knald lige i nærheden. Irene reagerede hurtigt, og inden hundene nåede at blive forskrækkede, havde hun udstødt lyden, så hundene resten af vejen hjem kiggede op i luften for at se, hvor fuglen mon blev af! På den måde fik hun hundene til at glemme knaldet og i stedet fokusere på det sjove og spændende.

Angst spreder sig ofte til andre lyde
Så heldige (eller dygtige) er det desværre ikke alle, der er. Selv om man har trænet sin hund til ”farlige” lyde, kan den stadig blive bange. Og det lumske ved angst eller fobi overfor fyrværkeri er, at det kan føre til, at hunden dernæst også bliver bange for torden, senere for voldsom regn, senere for moderat og let regn, senere for bildøre, der smækker, senere for poser, der rasler o.s.v. Skrækken breder sig som ringe i vandet – også til lyde, hunden aldrig tidligere har været bange for.

Skræmte hunde reagerer forskelligt. Nogle stivner og ”fryser fast”, nogle forsøger at gemme sig, mens andre flygter i vild panik. Fælles for reaktionerne er dog, at hvis hunden først er blevet voldsomt skræmt, er det umuligt at komme i kontakt med den. Den reagerer hverken på ejerens stemme, berøring eller eventuelle forsøg på at berolige den med godbidder.

Den største fejl, ejeren kan begå, hvis hunden er blevet bange, er at ynke den eller forsøge at berolige den. Så synes den, det for alvor er farligt! Irene Jarnved opfordrer i stedet alle hundeejere til at kontakte deres dyrlæge for at få noget beroligende til deres hund i forbindelse med Nytårsaften, hvis de på forhånd ved, at hunden er bange for fyrværkeri.

Hun har i øvrigt disse råd:

  • Hvis det er muligt at køre i et sommerhus eller lignende, der ligger langt væk fra fyrværkeri, så gør det
  • Sæt eventuelt hunden i pension. Mange hundepensioner reklamerer med, at der ikke er fyrværkeri i deres område
  • Hvis I er nødt til at være hjemme sammen med hunden, hvor der fyres fyrværkeri af, så træk gardinerne for og spil musik, så lyset og lydene holdes ude
  • Giv hunden et lækkert kødben eller lignende, den kan hygge sig med. Dyr der spiser har ikke så meget energi til at stresse med

Min personlige opfordring vil desuden være, at man aldrig må lade sin hund være alene hjemme, når der er risiko for, at der bliver skudt fyrværkeri af. Og det burde være en selvfølge, at man ikke tager sin hund med ud i haven eller på gaden, mens der bliver fyret fyrværkeri af. Hvert år er der hunde, der løber hjemmefra i panik Nytårsaften, så luft hunden – i snor – sidst på eftermiddagen eller først på aftenen, og lad den så blive indendøre til næste morgen. Luft den i snor, fordi den kan risikere at stikke af i panik, hvis den hører fyrværkeri, og skyderiet begynder ofte i løbet af dagen, selv om det naturligvis kulminerer omkring midnat. Husk at en skræmt hund ikke reagerer, som den plejer. Ofte flygter den over hals og hoved – sanseløs af skræk. Jeg kendte en gang en middelstor hund, som blev så bange for fyrværkeri, at den forcerede et lodret hundegårdselement på 1,80 meter! Den blev efter mange timers eftersøgning fundet i den anden ende af byen – rystende af skræk. Familien var ellers taget på landet med hunden selve Nytårsaften, men alligevel gik det galt, da de næste dags aften lod den komme ud for at blive luftet i deres gårdhave.

Søg professionel hjælp
Hvis skaden alligevel sker, og hunden bliver bange for fyrværkeri, selv om man har forsøgt at undgå det, skal der hurtigst muligt professionel hjælp til. Lyd-CD’en Sounds Scary giver godtnok også vejledning i, hvordan man kan behandle hunde, der er blevet skræmte af for eksempel fyrværkeri, men det er uhyre komplekst at helbrede en sådan skade, og man kan nemt komme til at begå fejl. Derfor vil jeg anbefale, at man kontakter enten dyrlægen eller en autoriseret adfærdsbehandler.

Hvis du vil vide mere om forebyggelse af skud- og fyrværkeriskader, har den kendte, svenske hundespykolog Anders Hallgren skrevet en lille pjece, som hedder ”Gode råd til hundeejere om skud og fyrværkeri”. Pjecen beskriver blandt andet, hvordan man kan forebygge skader og hvordan man kan vurdere, om hunden er gået i chok. Pjecen kan købes hos Forlaget Trofast.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Nyeste kommentarer

13.09 | 13:54

Hej har du nogen planlagte kuld på vej?

19.07 | 21:02

Hei! Har nå søkt «overalt» i to år etter min nye BC-venn…. uten hell...

13.06 | 11:50

Hej Rita - sikke en køn hundepige og hun ser så dejligt ud, så roli...

19.05 | 07:02

Hej Ramon. Har du et tlf nr jeg kan kontakte dig på? el du kan kontakte ...