Gode råd 2. bemærk Der er 3 sider her

HVALPETRÆNING OG -ADFÆRD

Lær din hvalp at passe på

 

Arnold var en gigantisk sort Laborador Retriever, som havde de bedste intentioner. Han gjorde alt for at vise, hvor venlig og rar han var, ved at springe op for at kysse gæster velkommen, dele sine kødben med dem under middagsselskaber og pløje igennem deres kufferter, når de skulle bruge tandpasta. Hans ejere fandt det totalt nuttet. Gæsterne var imidlertid knapt så begejstrede. På deres anmodning blev stakkels Arnold ofte forvist til vaskerummet. (Selv i landflygtighed var han opsat på at være hjælpsom. Han ville tilbringe aftnerne ved genbrugsspanden med at makulere gamle aviser.) Intet af dette var naturligvis Arnolds skyld. Han viste helt enkelt hengivenhed på hundemåden. Men havde hans ejere da bare lært ham menneskemanerer som hvalp! Tænk bare, hvor glade Arnold (og gæsterne i huset) ville være! Lær af Arnolds historie, og lær din hvalp, hvordan den skal opføre sig, før den er stor nok til at vælte dine venner omkuld på den forkerte måde.

Sådan kommer I i gang

Adfærdsspecialister hævder, at man kan begynde at træne med den lille allerede i syvugersalderen, under forudsætning af at træningen har form af forsigtig leg. Giv den et par dage til at tilpasse sig til det nye liv med dig, og begynd så. Husk, at hvalpe kun kan koncentrere sig i kort tid, så du skal kun undervise dit kæledyr i nogle få minutter ad gangen. Når det er sagt, kan du alligevel forsøge dig med kortvarig undervisning flere gange om dagen. Når hvalpen er fire til seks måneder gammel, kan du begynde med formelle lydighedslektioner. Et par gode råd:

  • Forsøg om muligt at arrangere situationen, så det ikke kan gå galt for hvalpen. Kast f.eks. kun én bold ud i baghaven, og bed den "hente bolden". (Hvis den har adgang til flere stykker legetøj, har legen for mange variabler.)
  • Bestikkelse udvirker mirakler. Beløn den ønskede adfærd med ros, mad og legetøj.
  • Vær konsekvent. Hvis du ikke vil have Zeus til at hoppe op og hilse på naboerne, må du heller ikke lade den hoppe op ad dig, når du går ind af fordøren. Det er også vigtigt at bruge samme simple ord eller sætninger for de samme specifikke adfærdsmønstre.

Grundlæggende kommandoer

Som enhver, der har forsøgt at tøjle en skridtsnuser, vil kunne fortælle, skal hunden kunne reagere øjeblikkeligt på en håndfuld grundlæggende kommandoer. Her er nogle få, som muligvis kan afværge en pinlig situation (eller en nødsituation):

Ned/Ikke op: Gå baglæns, når du ser hvalpen nærme sig, og sig "Ned!" eller "Ikke op!". Beløn den, når den har fødderne plantet i jorden.

I hundehuset: Vis kæledyret en godbid, læg den derefter i hundehuset, og sig "Huset!" (eller "Gå i seng!"). Når den går ind, skal du rose den, men luk ikke døren endnu. Træn denne situation flere gange, og begynd så at lukke døren og belønne den med en godbid igennem tremmerne. Gør gradvist tiden i kassen længere. (Pas på: Hvis den klynker, må du ikke lukke den ud, da det er en form for belønning af adfærden). Når du endelig åbner døren igen, skal du ikke stå og lave vejrmøller. Det må ikke være bedre at komme ud end at gå ind.

Giv hals: Vis hvalpen en gidbid, og sig "Giv hals!" (Du skal muligvis selv gø, så den forstår, hvad du mener. Det er en god idé at gøre dette indendørs, så naboerne ikke tror, at du er gået i hundene.) Når den gør, skal du rose den.

Stille: Når Zeus har lært at mestre gøen, skal du få den godt i gang. Så skal du pludselig sætte fingeren for munden og sige "Stille!". Den vil sandsynligvis blive overrasket og med det samme holde op med at gø. Beløn den begejstret.

Aflever: Undgå uønsket aggression og vogtermentalitet ved at lære din hvalp at aflevere sit legetøj og sin mad. Begynd med at tilbyde den en legetøj for mad-byttehandel. Sig "Aflever!", mens du foretager byttehandlen.

Ta' den/Rør ikke: Sæt snor på hunden, og gå en tur. Kast en godbid foran den, og sig "Ta' den!". Når den mestrer det koncept, kan du forsøge med "Rør ikke!". Lad godbidden falde. Når den vil tage den, skal du blidt skubbe den på snuden og sige "Rør ikke!". Gør det til en leg at øve "ta' den" og "rør ikke".

Sit: Placer en godbid foran Zeus, og før den derefter langsomt opad og over hovedet på den. Den vil løfte hovedet for at følge din hånd, og samtidig vil dens bagdel komme nedad. Skub dens bagdel nedad til jorden med din frie hånd, mens du siger "Sit!"

Dæk: Vis din hund en godbid, som du derefter sænker helt ned til jorden, mens du siger "Dæk!". Forsøg at føre dens skuldre blidt ned mod gulvet. Giv belønningen, når den ligger ned, også selv om det kun er et kort øjeblik.

Bliv: Få hvalpen til at sætte sig. Gå et par skridt baglæns væk fra den, mens du siger "Bliv!", og ros den så for at gøre netop det. Beløn den efter et splitsekund. Du skal altid rose den, mens den stadig venter, og ikke efter at den rejser sig. På den måde forbinder den ordet med den korrekte handling.

Kom: Hav godbidder med dig i dagens løb, og kald tilfældigt på hvalpen ved dens navn, "Mr. Bean, kom!". Når den kommer stormende hen til dig, skal du belønne den.

Træning af hvalpen kan være enormt tilfredsstillende for jer begge. Dit kæledyr bliver ikke bare nemmere at håndtere derhjemme, men også i offentligheden, hvor du tilfældigvis render ind i chefen, der for resten er hundeangst for hunde.

HVALPE OG BIDERI

Hvalpe og bideri

Til alle lærere: Hvis halvdelen af dine sjetteklasseelever møder op og sværger på, at deres hund har spist deres lektier, tja, så kan det faktisk være sandt – i hvert fald i et par af tilfældene. Hvalpe er berygtede tyggere — deraf stereotypen — og de gnasker på alt fra håndtasker til møbler og stile om H.C. Andersens eventyr. Det skyldes ikke, at de forsøger at gøre dig sur. (Selv om vi godt ved, at du nok er nødt til at tælle til ti, når du ser din italienske attachémappe grovparteret). Hvalpe følger nemlig bare moder naturs instruktioner. Det er indbygget i deres hoveder, at de skal bruge deres tænder, og de har brug for et eller andet (eller en eller anden) til at hjælpe dem med det. Derudover bruger de deres munde til at udforske deres omgivelser og endda til at lette stress. Mange kommer af med kedsomhed på denne måde. Andre har bare lyst til en snack. Men hvordan håndterer man så hr. Altædendes vaner? Vi har nogle idéer.

Hold dem beskæftiget

Man efterlader ikke et 2-årigt barn alene i et rum i fem timer, og samme regel bør anvendes for hvalpe. Den pelsklædte ballademager skal stimuleres fysisk og kognitivt — ofte. Det betyder:

  • Giv hvalpen et udvalg af sikkert bidelegetøj eller godbidder som hvalpekiks eller griseører. (Giv aldrig hvalpe kyllingeben, da de kan knække og medføre alvorlige skader eller dødsfald).
  • Sørg for masser af motion, også selv om det betyder, at du må hyre en hundelufter. (Du kan faktisk ende med at spare penge, når det viser sig, at du på den måde har reddet din frimærkesamling).
  • Find på lege, som får den til at bruge hovedet. (Prøv en runde "apport", eller skjul en godbid inden i en hul bold).
  • Varetag dens behov hurtigt, så den ikke kommer til at kede sig.
  • Giv den regelmæssige måltider, så den ikke begynder at lede efter middagsmad.

Lær din hvalp at "tygge med omtanke"

Hvis bideriet er uundgåeligt, kan den lige så godt spise noget fornuftigt. Sådan gør du:

  • Ros din pelskugle, hver eneste gang den bider i noget, som egentlig er dens. Forstærk denne adfærd lejlighedsvist ved at give den en spiselig godbid.
  • Gør ikke hvalpen forvirret ved først at tilbyde den en gammel hjemmesko og derefter skælde den ud for at æde svigermors hyttesko. Hvalpe er intelligente, men de kan ikke læse mærkater. Sørg for, at den ved, hvad der er dens, og hvad der er dit.
  • Sprøjt et kommercielt tilgængeligt antibidemiddel, en bittert eller stærkt smagende væske, på ting, som du vil passe på. Den tager én bid og undgår dem senere.
  • Hvis den angriber bestemte genstande igen og igen, skal du helt enkelt fjerne dem i et stykke tid. Stil dem tilbage senere.
  • Hvis en vellidt genstand er for stor til at gemme — f.eks. en lænestol — kan du forsøge at flytte den til et andet sted og håbe på, at hvalpen kaster sig over noget andet.
  • Bevægelsesaktiverede alarmer kan nogle gange virke afskrækkende.
  • Prøv at lægge fælder. Stil stabler af tomme sodavandsdåser omkring benene på stolen. Den høje lyd, som dåserne laver, når de vælter, kan være nok til at skræmme hvalpen væk for altid. (Advarsel: Vi har hørt om en puddel, som opdagede et lager af sodavand og nød at bide huller i dåserne og derefter sprøjte sodavand ud over hele dagligstuen. Dens bror søgte klogeligt tilflugt under sofaen).

Udøv intelligent disciplin

  • Hvalpe, som tages på fersk gerning, skal have en enkel, verbal reprimande efterfulgt af en tilskyndelse til at bide i et egnet legetøj. Øv dette: "Chesapeake, ikke bide!" Kast derefter et ben til hunden. (Eller en rengøringsklud, hvis den er virkelig snu.)

Hvad man ikke skal gøre

  • Verbale reprimander alene kan give bagslag ved at lære hunden at snige sig til at bide i ting eller ved at lære den slet ikke at bide i ting — heller ikke legetøj — hvis du er i nærheden.
  • Du må aldrig smække, slå, sparke eller på anden måde afstraffe hvalpen fysisk. Ikke bare er dette dårlig adfærd fra din side, men hunden kan også blive sky eller begynde at bide af angst.

Ja, bideriet bliver kedeligt. Men det positive ved det er, at du bliver motiveret til at opfinde et hvalpetyggegummi, som kan gøre dig til milliardær.

RENLIGHEDS TRÆNING AF DIN HVALP

Renlighedstræning af din hvalp

 

Du købte et champagnefarvet væg til væg-tæppe i april. Derefter hilste du en seks uger gammel Cocker spaniel ved navn "Jordbær" velkommen i dit hjem i maj. Følg vores simple renlighedstræningsprogram, så du er sikker på stadig at være gift i juni. Med hårdt arbejde og disciplin vil I alle tre have grund til at fejre inden længe. Champagne og jordbær passer nemlig rigtigt godt sammen. Det lover vi.

Ud, baby, ud — Udendørs: Grundlæggende renlighedstræning

Præcis som mennesker klarer hvalpe sig bedst, hvis der konsekvent stilles klare forventninger til dem, og de belønnes for god adfærd. Her er nogle generelle retningslinjer, så I kan komme i gang:

Det er op til dig at opstille tydelige, konsekvente regler, som hvalpen kan følge. Gør det ved at vælge et generelt besørgelsessted, men vær opmærksom på, at en hvalp sandsynligvis ikke kan se forskel på, om den tisser på grankogler eller petuniaer. Vær opmærksom på, at når den "indvier" et udvalgt sted, benytter den lugten fra forrige besøg som spor til at finde ud ad, hvor den skal gå hen næste gang.

Vælg derefter et nøgleord eller en sætning som "Jordbær, gå på toilettet", og gentag ordet eller sætningen, hver eneste gang du regner med, at den skal lave småt eller stort. På den måde ved den, hvad du vil have den til at gøre. (I en perfekt verden ville du bruge kommandoen, og den ville gå med det samme. Hundetrænere kalder dette trick for "stemmekommandoeliminering". Det er en ideel situation, men regn ikke helt med, at det fungerer så godt endnu).

Gør en masse ud af succeserne ved at klappe, juble og endda belønne den med en godbid engang imellem, så den ved, at den har gjort det godt. Før eller siden lærer den at forbinde sine handlinger med rosen, og så vil den gentage handlingen, fordi den gerne vil have mere ros.

Tidspunktet er en afgørende faktor: Hyppig eliminering er nødvendig

Blæren i en seks til otte uger gammel hvalp skal tømmes med én til tre timers mellemrum, mens ældre dyr kan holde sig lidt længere. Overvej at bruge toiletbesøgene til at afslutte aktiviteterne i løbet af hvalpens dagligdag. Du kan f.eks. tage den med udenfor efter følgende hændelser:

Når den vågner om morgenen
Efter en lur
Efter måltider
Efter leg eller træning
Efter at have været alene
Før sengetid

Det, der kommer ind, skal også ud igen: Gør din hvalp regelmæssig

Heldigvis for dig finder hvalpekroppe ret hurtigt ind i en rutine. Du kan gøre deres naturlige biorytmer endnu mere forudsigelige ved at fastlægge regelmæssige spisetider og give hyppige toiletpauser. Vær opmærksom på, at de fleste har lyst til en "smule frisk luft" ca. en time efter et måltid. Således kan du ved at foretage kvalificerede bud på, hvornår den skal ud, væsentligt begrænse antallet af indendørs uheld. Du kan opnå endnu større forudsigelighed ved at overveje at fastlægge en tidsplan for dit kæledyr, som omfatter:

Spisetider når du selv er hjemme og kan lukke den ud
Begrænsning af måltiderne til 30 eller 40 minutter, så det sikres, at foder og vand indtages, før toiletbesøgene
Gennemførelse af den sidste fodring, før den lukkes inde for natten

Øst, vest, hjemme bedst: Overvej træning med transportkasse

Der kommer en tid, hvor du vil være nødt til at lade hvalpen være alene med din skattede bogsamling lige netop uden for rækkevidde. (Eller det tror du i hvert fald). Hvis du ikke vil løbe risikoen, kan du overveje kassetræning — hvor dit kæledyr skal blive på sit eget sted, når du er ude (eller ude af syne). Mange hvalpe finder før eller siden den slags tiltag beroligende og betragter deres huse som hyggekroge, der giver dem ro fra en travl verden. (Nej, vi har ikke gennemført meningsmålinger blandt hvalpe, men vi ved, at det passer, fordi vi har iagttaget dem). Tanken er at holde hvalpen inde i god behold, mens reglen om at lave stort og småt udenfor opretholdes. Sådan gør du:

Begynd ved måltiderne, og gør det til en leg at kaste hundepiller ind i hundekassen. Det giver den en positiv oplevelse med kassen

Sæt legetøj ind i spillet, og gem f.eks. en kiks, så stedet bliver sjovt

Når den har det godt med stedet, kan du låse den inde, men bliv i nærheden, og læs, eller lyt til musik, samtidig med at du taler med den i blide toner. Den skal ikke opleve det som straf

Forlæng langsomt perioderne, den tilbringer i hundekassen, i overensstemmelse med dine behov, men lad den aldrig blive længere derinde, end dens blære eller mave rækker til.

Hvis det er nødvendigt at have hvalpen i kassen i længere perioder, skal den have tilstrækkelig plads til at gå på toilettet i hundekassen, og det skal sikres, at stedet, som den skal bruge, er ved siden af — ikke oven på — dens hvilested. (De fleste hvalpe klarer sig fint med et hus på 1,5-3 kvadratmeter).

De små sjatter, der ikke fremkalder latter: Nervøs vandladning og din hvalp

I hundenes verden er der et bestemt magtforhold. Og selv om du ikke har fire ben, vil du have rollen som alfa-hund (under forudsætning af at din hvalp er veltrænet). Den skal være lydig og overholde dine regler. For nogle unge hunde kan lydig adfærd medføre, at de kommer til at tisse, når de får øje på dig. Skæld ikke ud på kæledyret, da det kan gøre situationen værre. Der er to muligheder:

Lær hvalpen at sidde ned, når den tager imod personer, ved at belønne den med en godbid, når den gør det rigtigt;

Læg aviser ud i entreen, og afvent, at problemet løser sig selv. De fleste hvalpe vokser fra det.

Ingen hvalp er perfekt: Regn med nogle fejltagelser

Hvalpe betragtes ikke som fuldstændigt stuerene, før de har klaret mindst fire på hinanden følgende uger uden at forrette nødtørften indendørs. Og ja, du kan godt regne med et par uheld. Husk på, at det er en helt ny færdighed for dit kæledyr, og at det kræver tid og tålmodighed at udvikle rutiner. Indtil situationen er sikker, kan du forsøge følgende strategier for at minimere roderiet:

Hold den lille under opsyn hele tiden
Stil babygitre op for at begrænse dit kæledyrs bevægelsesfrihed
Luk hvalpen inde, når den er uovervåget

Bliv en rengøringsmaskine: Tag dig af tæppet

Hvis din hvalp kommer til at lave stort eller småt på gulvet, er det vigtigt at fjerne selv den mindste rest af lugte med det samme. Hvis lugten bliver hængende, vil kæledyret vende tilbage til stedet for at markere sit territorium. Husk at:

Bruge et kommercielt tilgængeligt produkt, som specifikt er udviklet til hundelugte
Gennemvæd forurenede steder med produktet
Hold hvalpen væk fra rum, hvor der ofte sker uheld

Irettesætte: Sådan disciplinerer du under renlighedstræningen

Være klar med disciplinerende strategier, før hvalpen kommer ud for et uheld. Husk, at det her er hårdt arbejde for den, så vær blid med dine reprimander. En modbydelig stemme kan skræmme den, så den tror, at den ikke bør forrette sin nødtørft foran dig – heller ikke udenfor. Prøv i stedet dette:

Hvis du griber den på fersk gerning, skal du skabe en overraskende afledning som f.eks. at stampe i gulvet eller sige "Nej!" ganske højt. Korriger derefter adfærden ved med det samme at tage den med udenfor til dens toiletsted. Hvis den fortsætter udenfor, skal du rose den begejstret;

Skæld kun kæledyret ud én gang, og hold så op. Der vil komme masser af andre muligheder for at øve jer;

Trods den gamle cliché må du aldrig gnide hvalpens snude i dens egne efterladenskaber. Det vil bare skræmme den. Desuden er det helt enkelt uvenligt.

Bliv ved med at prøve: Det skal nok lykkes for din hvalp!

Ja, arbejdet med at renlighedstræne din hvalp vil sætte din tålmodighed på prøve. Du skal vide, at de fleste hvalpe er ret hurtige til at forstå princippet, hvis du stiller konsekvente regler op for dem og roser dem. Mens du venter, kan du minde dig selv om, at renlighedstræning er en færdighed – præcis som at kunne læse og skrive – der kræver overensstemmelse mellem sind og krop. Husk på dette, hvis alt andet fejler: Hvalpe er i sidste ende uimodståelige, og du vil ikke kunne blive ved med at være vred ret længe.

 

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Nyeste kommentarer

13.09 | 13:54

Hej har du nogen planlagte kuld på vej?

19.07 | 21:02

Hei! Har nå søkt «overalt» i to år etter min nye BC-venn…. uten hell...

13.06 | 11:50

Hej Rita - sikke en køn hundepige og hun ser så dejligt ud, så roli...

19.05 | 07:02

Hej Ramon. Har du et tlf nr jeg kan kontakte dig på? el du kan kontakte ...